Et gulv af glas kan være en skræmmende oplevelse!

… men også en god metaforisk forklaring på angst. Selv om man rent logisk godt ved, at man burde føle sig tryg, sætter fantasien gang i adrenalin produktionen, og man mærker et stor ubehag med sug i maven og andre symptomer. Glasgulvet er et godt metaforisk billede på angst på følgende måde: Man er i sikkerhed, men føler sig bange. Frygten er skabt af fantasien. En fantasi, der ikke passer overens den situation man befinder sig i, men er er skabt med associationer ud fra situationen.

Fantasien kan handle om hvad andre mennesker tænker og tror. Andre gange handler fantasien om, at man er låst fast i en situation uden af kunne komme ud. Nogle gange handler fantasien om selve frygtoplevelsen. Den første slags kaldes ofte socialfobi, den anden bliver typisk til panikangst, og den tredie vil man kalde generaliseret angst. Disse er blot kategorisering med en label, som skaber en opdeling i grupper af skræmmende fantasier – men det er stadig blot fantasier.

Hvis fantasien viser sig at være virkelighed, så er det ikke angst, men du er derimod i virkelig farer. Det er afgørende at vide om glasgulvet kan holde. Skal du søge i sikkerhed, eller bearbejde din fantasi.

Uanset type, så handler løsningen om at afdække tankerne, tage stilling til om det er virkelighed eller  fantasi, og til slut lære at styre fantasien – så fantasien ikke styre dig.